Varen naar Leuven

Aanvaart naar Leuven

Voordat men op het kanaal Mechelen-Leuven komt, vaart men langs de Rupel of de Nete. Dit zijn getijderivieren en om dit efficiënt te doen is enige planning op zijn plaats.

Spoorbrug in Boom

Wanneer men aanvaart via de Schelde en de Rupel, dan komt men op de Rupel langs de spoorbrug in Boom. Hou er rekening mee dat bij hoog water de doorvaarhoogte hier soms beperkt is tot minder dan 3 meter. De brugopening kan gevraagd worden op kanaal 20.

De Zennegatsluis

De Zennegatsluis in Mechelen verbindt de Beneden-Dijle met het kanaal naar Leuven. Aangezien de Beneden-Dijle getijdewater is, is dit een zeesluis met zeer specifieke bedieningstijden. De Zennegatsluis kan het beste genomen worden tussen 3 uur vóór hoogwater tot 3 uur na hoogwater (anders is het water voor sommige boten te laag). De bedieningstijden van de Zennegatsluis  vindt men hier (bron: De Vlaamse Vaarweg)
De Zennegatsluis luistert op kanaal 20, en is bereikbaar op het nummer +32 (0)15 27 12 57.
Vlak na de Zennegatsluis is er uitgebreid plaats om gratis aan te meren en hier eventueel ook de nacht door te brengen. Je kan dan ook een bezoekje te brengen aan het volkse café aan de sluis.
Alle sluizen op het kanaal naar Leuven, met inbegrip van de Zennegatsluis kunnen minstens 6 jachten tegelijk schutten.

Sluizen en bruggen op het Kanaal Leuven-Dijle

De vier sluizen op het kanaal, Battel-, Boortmeerbeek-, Kampenhout- en Tildonksluis worden, samen met de 13 bruggen op afstand bediend van uit het centrale bedieninggebouw in Kampenhout. De communicatie met de Centrale verloopt via VHF 20 of telefonisch +32(0)16441724 – +32(0)16441725.
Samen overbruggen zij een hoogteverschil van 14 meter. De vaartijd is ongeveer 4 à 5 uur. De gegarandeerde diepgang is 2.50 meter, de laagste doorvaarthoogte 5.70 meter.
Voor het afmeren in de sluizen zijn alleen op rechteroever bolders op de sluisboord en haalkommen in de sluiswand voorzien. Ze zijn mooi onder elkaar geplaatst; een bolder van boven en twee haalkommen in de wand. Voor de kleinere boten zijn er op linkeroever twee glijpalen voorzien. Bij het opschutten wordt de sluiskolk gevuld langs een paar verlaten in de bovenste sluisdeuren. Het instromend water heeft nog al wat impact op uw boot. Daarom raden wij aan, zo mogelijk, achteraan in de sluiskolk af te meren.
De bedieningstijden van deze sluizen en bruggen is als volgt:

  • van maandag tot vrijdag van 6.00 uur tot 22.00 uur
  • op zaterdag van 8.00 uur tot 18.00 uur.
  • Op zon- en wettelijke feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur (enkel vanaf de laatste zondag van april tot laatste zondag van september)

De scheepvaartberichten vind je uiteraard op de site van visuris.

Aanvaart Vanuit Duffel (Nete)

Men vertrekt bij de sluis van Duffel best rond het moment van hoogwater in Duffel. Dan heeft men stroming mee op de Nete en is men op iets meer dan een uur aan de Zennegatsluis. De laatste kilometer op de Beneden Dijle gebeurt dan tegenstrooms.

Aanvaart vanuit Antwerpen (Schelde + Rupel)

Het beste moment om te vertrekken is ongeveer 2 uur vóór hoogwater in Antwerpen. Dan heeft men stroming mee tot aan de Zennegatsluis, waar men dan rond het moment van hoogwater toekomt.

Aanvaart vanuit Gent (Schelde + Rupel)

Wanneer men vanuit Merelbeke vertrekt, kan men hier best een uur vóór hoogwater vertrekken. Dan profiteert men op de Schelde zoveel als mogelijk van het afgaande tij. Men kan dan wachten aan de aanlegsteiger van de veerpont in Schelle of in Boom totdat het water weer voldoende hoog is om verder door te varen naar de Zennegatsluis.

Buiksluis in Tildonk (foto VVW Leuven)